Зорница Цветанова е професионална пианистка и потомствена музикантка, учила при някои

...
Зорница Цветанова е професионална пианистка и потомствена музикантка, учила при някои
Коментари Харесай

Зорница Цветанова: Няма да ме убие безпаричието, а това, че не съм на сцена!

Зорница Цветанова е професионална пианистка и потомствена музикантка, учила при някои от най-големите имена в света на класическата музика, а след това и споделяла сцената с тях. За нея музиката е предопределеността, която се трансформира напълно естествено в специалност, откакто приключва Националното музикално учебно заведение " Любомир Пипков " в София, минава през Академия за музика " Ференц Лист "  в Германия  в класа по пиано на Лазер Берман и Ралф Наткемпер и приключва с магистратура в " Академия за изкуствата " в Париж. А за разкош –  учи и трагичен спектакъл при Цветана Манева и Крикор Азарян.

За Зорница последните няколко години минават в пътувания из три континента, които включват концерти в Банкок и Маями, както и следващото професионално предизвикателство – да преподава музика в Сингапур. Но това не е всичко, тя е и основател на два от най-атрактивните планове на родната сцена от последните години – диска OZ и формацията Tango Cats. С пианиста Младен Тасков обединяват жанрове и страсти в един неповторим за България план, в който Тасков прави аранжиментите и застава зад пианото, Зорница с изключение на вокал, свири на пиано и банденеон, а брат ѝ Орлин Цветанов – на цигулка. Част от разширения състав на групата са Ангел Маринов-Бандо – акордеон, Христо Коликов -Дел Падре – вокал, Веселин Веселинов-Еко – бас китара, Стоян Янкулов – барабани и Живко Василев – кавал.



Няма по какъв начин да не ти задам най-актуалния въпрос в момента –   по какъв начин оцеляваш? 

Зорница: Оцелявам с вяра. Надежда, че всичко ще се оправи. Давам си сметка, че няма да е както преди, само че че ние – музиканти и актьори, ще бъдем още веднъж на сцената. Оцелявам и с работа. Ежедневието ми е толкоз с напрежение, че нямам нито опцията, нито правото да се отпущам и да се поддавам на апатията. Имам три деца, с които изучавам онлайн, преподавам и пиано в Музикалната академия – онлайн, оказвам помощ на другари в разнообразни културни планове. Работим по записи, видеоклипове, нови албуми. Научих непредпазливо и нови неща, към този момент съм много напреднала и във видеомонтажа. Но се веселя, че съм на повърхността, тъй като имам другари актьори, които линеят. Буквално. Отслабват физически, нямат предпочитание за работа, за нищо. 

Знам, че вие музикантите планирате целия сезон авансово. Какво изпусна от началото на карантината до през днешния ден? 

Зорница:  Доста неща изпуснах, за жалост. Всички български музиканти свирят на всички места по света, тъй като в България и преди рецесията беше мъчно да се устояваме с изкуство. Две много съществени турнета през май и юни се обрисуваха в Хонконг и Сингапур. С брат ми, Орлин Цветанов, трябваше да имаме концерти в Германия и Белгия. Засега са отсрочени, има някакъв най-малък късмет да се състоят през октомври най-малко европейските ни задължения. Но към момента самите уредници нямат изясненост какво ще се случва отсега нататък.

А по кое време му се вижда краят? Кога мислиш, че ще се върнете на сцената?  

Зорница:  Аз се надявах още на 21 май да се случат нещата с Tango Cats в Sofia Live Club. Концертът е отсрочен за 7 ноември. Моментът е доста провокационен за всички – и за актьори, и за уредници. Дано до тогава обстановката се успокои и хората влязат в залите още веднъж. Ние имаме твърда аудитория – феновете на танго музиката, танцьорите. Всички чакаме с неспокойствие да се срещнем на сцената. Защото освен феновете на музиката имат потребност от нас, и ние имаме потребност от публиката си. 

А ще може ли всичко да бъде постарому или в действителност ще има една " нова действителност " в изкуството?

Зорница:  Всички приказват за това, че нищо няма да е същото. Но моята действителност е да съм на сцена. Онлайн концертите не са моето нещо, концертът е един тип сценичен театър – не става със снимане. Ние разчитаме на връзка, на импровизации по отношение на съответната аудитория. Другото е кино. Не споделям, че е неприятно, само че не е за нас този вид показване. 

И още... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР